盆栽 - Bonsai

Ei, gent! com va aquesta fosca tarda de Novembre, eh? Cansats de tant gris? Si, oi? Doncs la Mare us porta la solució al problema!

Des del més profund del Jardí Botànic de Barcelona, arriba per a tots vosaltres "Bonsai: La Col·lecció Definitiva". I no, no estic parlant d'un nou fascicle col·leccionable de venta al quiosc, sinó d'una col·lecció pròpia del JBB.

Però primer, què és un Bonsai? 


Doncs, segons la Viquipèdia, un Bonsai és el conjunt harmònic i equilibrat format per una o més plantes (generalment exemplars d'espècies arbòries o arbustives cultivades en forma d'arbre miniatura) i el suport sobre el que viuen (normalment un test en forma de safata) amb un substrat de cultiu apropiat. Bonsai és una paraula japonesa formada per dos ideogrames:
  •  [ぼん]: Bon. Significa safata.
  • [さい]: Sai. Significa plantació (en aquest context, en altres, fa referència al cognom).
Per tant, el terme Bonsai fa referència a cultivar plantes en una safata.

Un bonsai no és una planta genèticament empetitida, sinó un arbre normal i corrent que es manté petit podant-li les branques i arrels, i mantenint-lo dins un volum reduït de terra. Un bonsai mantingut correctament sobreviurà a un arbre normal de la mateixa espècie.

El bonsai acostuma a exposar-se en un tokonoma o petit espai elevat sobre una habitació d'estil japonès amb pis de tatami (床の間), acompanyat d'un mural desplegable o kakemono (掛け物) i/o un arranjament floral o ikebana (生け花), una planta o kusamono (草物), o una roca o suiseki (水石).

Quina és la seva història?

La tècnica per al cultiu del bonsai neix a l'antiga Xina, i tot i que no està desvetllat clarament el seu origen, es troben les primeres referències arqueològiques sobre el cultiu de plantes en recipients al voltant del 2000 aC a la XinaEgipte i Pèrsia.

Els primers textos sobre l'art del bonsai es troben durant el regnat de la Dinastia Qin (249-206 aC) on podem trobar el mot Pun-sai, descrit amb el mateix caràcter que en japonès bonsai, i significa "arbre sense paisatge en un pot". Durant la Dinastia Han (206 aC -220 dC) es reben notícies dels Pun-xing, que significa "arbre amb paisatge en test o safata".

No sorgí fins al segle XII, sota la Dinastia Song del Sud, el bonsai que coneixem avui. En aquella època i fins l'any 1644 fou exclusiu de la noblesa; i seria durant el regnat de la Dinastia Yuan (1280-1368) que es va popularitzar com a obsequi de cortesia entre les classes poderoses, mercaders etc.

La introducció del bonsai al Japó la inicià Chu-Shunsui, un funcionari xinès fugit de la dominació manxú cap al Japó al 1644, i que s’emportà amb ell la seva col·lecció d'arbres i documents que redactaven l'art.

Europa, el bonsai fou introduït per primera vegada durant l' Exposició Universal de París al 1878.

I bé, després de la classe express d'història del Bonsai, passem a les fotos, que les esteu desitjant ^^

Bonsai - La Col·lecció




























Aquesta és la part de la col·lecció que el públic general pot veure... però n'hi ha més, molts més! I jo us els porto en primícia!! I us preguntareu "No et ficaràs en problemes, no?", i jo us contesto "Aquest bloc no se'l llegeix ni el tato!! Què problemes ni què pets de monja!!". Així que atents... perquè entrem a la zona prohibida...

Bonsai - Backstage







No se perquè, crec que aquest Auró Japonès o Momiji ( 紅葉) seria un dels preferits de l'Àngela ^^








I això és tot!! No, si encara us semblarà poc! 

En fi, com a apunt final, només dir que NO SIMPATITZO amb els amants del Bonsai, entre d'altres, perquè, per a mi, LA TORTURA NO ÉS ART. I si, els arbres pateixen, al cap i a la fi, també ells són criatures vives. 

Res més, Tubercletes i Tuberclets! La Mare us desitja una molt bona setmana i com sempre m'agrada dir...

¡¡SOU TOTS MOLT MACOS!!

Ja ens llegirem!!!! Ciao!!!!


Comentaris

El Tuberclefòssil més visitat

Aires de rereguarda