Una tarda al CosmoCaixa 1

Hola Tubercles! Eh que recordeu que fa un parell o tres d'entrades us vaig parlar de la exposició temporal que acabaven d'inaugurar al CosmoCaixa?! Doncs ahir vaig anar-hi amb la Txell, l'Angela, la Laura i el Gio (pobre Rach, al final no vas poder venir...)... i ens ho vam passar d'allò més bé ...wiiiiiiiiiii... L'exposició estava molt ben muntada i vam quedar molt impressionats. No diré que va ser instructiu perquè, de text, n'hi havia més aviat poc, però que collons! el què interessava eren els dinosaures i no aprendre! XD Haig de dir que el joc d'ombres amb els ossos quedava genial... i també el molt bon grau de conservació dels mateixos. L'expo es trobava dins d'un espai tancat, però res de sentir-se claustrofòbic, i ara! no, no, hi havia espai per caminar, per seure, molt guai. També hi havia alguns vídeos explicatius (4 o 5, ara mateix no recordo si al final, abans de la sortida, n'hi havia 3...), tots ells subtitulats en català, castellà i anglès (de fet, no hi havia so... no humà, com a mínim XD). D'esquelets complerts n'hi havia uns quants, però els més impressionants eren els del Tarbosaure i el del Protoceratops. També n'hi havia tres d'un vell conegut (vaja, conegut per a qui hagi vist Jurassic Park... però no passeu ansia, que ja us diré quins són) i alguns de no tant. Ara, vam veure'n un (un part) que ens va deixar de pedra! Ja veureu la foto, ja... però llàstima de no veure-ho en directe, perquè amb una foto és bastant difícil apreciar-ne el tamany... ENORME! Només de veure allò, et preguntes "com devia ser el dinosaure al complert"

A part dels dinos, també vam fer una visita general pel museu: la zona de Física, la zona de L'evolució de l'home, el Bosc Inundat, l'exposició temporal de reciclatge, la botiga del museu XD... ens van quedar pendents algunes zones, però ho tornarem. Segur.

I ara, LES FOTOS!¡ >w< (advertència: n'hi moltes. No les penjaré totes... o, si ho faig, serà en dues entrades. Fetes amb el mòbil, no espereu gaire qualitat).



Aquest és el Tarbosaure, el cosí llunyà del meu Tyrannosaure Rex... >w<... era enorme! No m'importaria tenir-lo de mascota, jejeje... això si, el faria vegetarià XD. Us deixo l'enllaç a la Wikipedia perquè, si voleu, pugueu  saber-ne més. Tarbosaure: http://es.wikipedia.org/wiki/Tarbosaurus (castellà)



Oviraptor, el dinosaure amb el nom desafortunat. Pobret, va ser declarat un dels primers lladres de la història durant molt anys, títol que no mereixia, per cert. Ara li ha quedat el nom... és una llàstima. Oviraptor: http://es.wikipedia.org/wiki/Oviraptor (castellà)


Posta de l'Oviraptor. A la Laura li feia pena veure els pobres ous ^^U... "no van poder néixer" deia... però el de sota li va fer encara més pena... perquè es poden veure els ossos fossilitzats d'una cria dins l'ou... sap greu però vaja, li va tocar. Com a mínim, podem tenir el consol que, els dinosaures, no es van extingir per culpa nostra... it's something!



En aquesta foto, s'hi pot veure ( o no... aleshores m'heu de creure) com una mare Oviraptor està covant la seva posta. A la dreta del tot hi ha els ous i tot ho altre... són ossos. A veure si us ho puc explicar i enteneu què esteu veient... ejem... imagineu una gallina gran, asseguda damunt dels ous, amb les potes doblegades sota seu i cap endarrere i les extremitats anteriors (els braços, vaja) en angle recte, és a dir, l'húmer paral·lel al tors i l'avantbraç (cúbit i radi) paral·lels al terra... mmmh, seria com una "L". Més o menys? Si teniu lagun dubte, m'ho feu saber i ja us faré un esquema XD.




Aquí hi tenim el vell conegut. Recordeu a Jurassic Park, quan el Paleontòleg i els nens estan "passejant" pel mig del parc, després d'haver passat la nit damunt d'un arbre, que es troben amb un grup de dinosaures que, quan senten el rugit d'un Rex, surten corrent en desbandada? com un estol d'ocells? En Tim es fa un embolic amb el nom del dinosaures... "Galli, galla, galami... Gallimimus!" Si? Doncs aquests són! Els dinosaures-ocell de Jurassic Park... pobrets, al final en perden un sota les fortes mandíbules del meu petitó... ainxs. Doncs, pel que sembla, aquests tres exemplars formen una família: hi ha dos adults i un juvenil. També eren molt grans... perquè us feu una idea, el més petit no devia arribar al metre d'alçada i de llargada... no sé, metre i mig, més o menys. I si no us faig una estimació aproximada dels grans es perquè... perquè és bastant més difícil ^^U però vaja, sabent com és el petit... feu vosaltres les comparacions. Gallimimus: http://es.wikipedia.org/wiki/Gallimimus (castellà)




Aquests són cranis de Protoceratops. En diferents estats de desenvolupament. Si el del mig JA sembla gran, el gran ERA ENORME! El petit se'l podria agafar amb les dues mans, com quan feu una cassoleta amb les mans per agafar aigua, més o menys. El més gran s'ha d'agafar, com a mínim, entre tres persones. Més a baix, hi ha la foto d'un esquelet complert i també un detall dels dents... dents d'herbívor total! Dents preparats per a trossejar de manera indiscriminada les plantes de les què s'alimentaven. Ja veureu, tenen més angles que un dodecaedre! XD



Anserimimus. Bé, d'aquest no en puc dir gaire, només que era herbívor i, per tant, d'existir actualment, no suposaria gaire perill per a nosaltres... no ens hauríem de preocupar de ser menjats... però els elefeants tindrien uns durs competidors, jejeje. Per cert, a la pàgina de la wikipèdia, la foto-exemple d'aquest dinosaure s'assembla sospitosament a l'esquelet del dino que hi ha a CosmoCaixa... fins i tot el terra coincideix... mmmmh, that's suspicious... XD. Anserimimushttp://en.wikipedia.org/wiki/Anserimimus (anglès)



El Protoceratops que us deia. Heu vist quins dents!? Segur que també farien pols un tros de bistec! Protoceratops: http://es.wikipedia.org/wiki/Protoceratops (castellà)


Què, impressiona, eh? I només són els braços i les urpes! Carnívor, ja ho podeu imaginar pel tamany de les "ungletes" que té, no? Doncs no! Resulta que no... o, com a mínim, així ho diu a la wikipèdia. Només el braç estirat de punta a punta ja feia, com a mínim, tota la meva alçada (~ 1'65)... com a mínim! El cartell en què et presentaven a aquest dolç animalet explicava que els paleontòlegs tenien problemes per entendre com podia tenir uns braços tan enormes! És clar que, essent un herbívor, no suposa tant problema... Deinocheirus: http://en.wikipedia.org/wiki/Deinocheirus (anglès)



Aquets és un Psittacosaurus. Herbívor. Personalment, m'agrada molt la postura que li han donat al de la primera foto... la trobo molt bufona >w< Psittacosaurushttp://es.wikipedia.org/wiki/Psittacosaurus#Depredaci.C3.B3n (castellà)


Un altre Tarbosaure.


Crani de Velociraptor... velociraptor petit, evidentment. Tots els dinosaures Mongols resulten més petits que els seus cosins de Nord Amèrica... serà cosa del desert. Velociraptor: http://ca.wikipedia.org/wiki/Velociraptor (català)


Crani una mica aixafat de Goyocephale. D'aquest no hi ha gaire cosa a llegir a la wiki, però us deixo l'enllaç igual. Goyocephalehttp://en.wikipedia.org/wiki/Goyocephale (anglès)


Anquilosaure. Potser us sona: és aquell amb la cua de martell que, per a defensar-se, trenca ròtules com qui estripa trossos de paper, pim pam. Era un cuirassat caminant. Segur que ni tan sols un Rex tenia res a fer amb un anquilosaure adult i sa. Segur. Anquilosaurehttp://es.wikipedia.org/wiki/Ankylosaurus (castellà)




I tornem-hi amb el Tarbosaure! XD... la última foto m'agrada especialment per allò de "et vigilo des de tots els angles, tros de carn!" jejeje... perquè entengueu el tamany d'aquest crani: tots els caps tenen un forat a la part de sota del crani que es diu "foramen magnum" i hi passa la part de la columna que s'articula amb el cap, si? doncs bé, era tal el tamany d'aquest crani en concret que, el meu cap, EL MEU CAP, li podria haver fet de columna vertebral! M'hi cabia el cap sencer per el lloc on havia estat el foramen... enorme!

I, per ara, ja n'hi ha prou. Demà acabaré de penjar les fotos que vaig fer d'altres parts del museu i també un vídeo de pocs, pocs segons sobre un efecte molt peculiar entre la llum i l'aigua, jiji. Tan de l'entrada no us hagi resultat excessivament pesada (que sé que sí... però dos pedres! XD).

Apa, com solen dir al públic els cantants en els seus concerts... SOU TOTS MOLT MACOS! (ni puta idea d'on sóc XD)... Adéu!

Ja ens llegirem!!!! Ciao!!!!




Si, exactament la mateixa cara que vaig posar jo quan vaig veure aquells braços tan enormes. Hum. Hum

Comentaris

El Tuberclefòssil més visitat

Aires de rereguarda